Kom Erbij Festival

Kom Erbij Festival (voorheen Week tegen Eenzaamheid)

De Coalitie Erbij Woudenberg heeft in deze periode een drietal activiteiten georganiseerd, beginnende met een heerlijke Italiaanse maaltijd in De Voorhof. Hiervoor kon iedereen zich inschrijven, bewoners van Reinaerde werden speciaal uitgenodigd. Het was weer een goed georganiseerde, gezellige en smakelijke bijeenkomst.

Vervolgens de Workshop over eenzaamheid

Zes jaar geleden startte de Coalitie in Woudenberg met een conferentie over eenzaamheid met als gastspreker Professor Dr. J. Gierveld. Diegenen die toen en ook nu aanwezig waren herinneren zich haar indrukwekkende lezing. De avond werd geopend door wethouder Marleen Treep die terugblikte op het ontstaan van de Coalitie Erbij Woudenberg, toen nog Coalitie tegen Eenzaamheid. Vervolgens gaf Jeanine Schaling een presentatie over eenzaamheid in Woudenberg. Cijfers van GGD en CBS geven het volgende beeld: Bijna 2900 inwoners zijn eenzaam, 600 mensen leven geïsoleerd en eenzaam. Eenzaamheid komt onder alle leeftijden en groeperingen voor. Gelukkig laten de cijfers ook zien dat Woudenberg 2 % onder het landelijk gemiddelde scoort. Vervolgens gaf Jos Boermans van de landelijke Coalitie Erbij een presentatie over o.a. de diverse soorten van eenzaamheid en de mogelijke gevolgen. Naar aanleiding van de plannen van minister De Jonge heeft de Coalitie Erbij Woudenberg een Plan van Aanpak geschreven over hetgeen in Woudenberg nog kan worden opgepakt. Er is contact opgenomen met de Coöperatie De Kleine Schans om gezamenlijk te onderzoeken hoe een Meldpunt Eenzaamheid kan worden opgericht. Na de presentaties werd aan de hand van een viertal stellingen met elkaar van gedachten gewisseld.

Als laatste activiteit werd een poffertjesmiddag georganiseerd in De Serre van Groenewoude. Ook hiervoor kon iedereen zich aanmelden, maar ook de bewoners en de bezoekers van de dagopvang waren uiteraard aanwezig. Het was een gezellige drukte, met dank aan iedereen en in het bijzonder de betrokkenen van Groenewoude die een onophoudelijke hoeveelheid poffertjes verzorgde. De middag werd afgesloten met een ijsje, hetgeen iedereen zich heerlijk liet smaken.