Acties tegen eenzaamheid

Acties om eenzaamheid te bestrijden: Ook in Woudenberg wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen of zelf niet naar buiten kunnen of willen. Terwijl een contactmomentje vaak het hoogtepunt van de dag is. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij u op de volgende mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen nú (een beetje) helpen tegen te gaan.

Wat kunt u doen?

 1. Bel vaker en langer: Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet uw telefoon dan op luidsprekerstand. Zo bent u op afstand toch verbonden.

 2. Schrijf kaarten en brieven: Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten.

3. Maak gebruik van de Luisterlijn: Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767 kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact: De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina (www.kro-ncrv.nl/corona) kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

 5. De Zilverlijn: De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. 

6. Een kleurplaat speciaal voor u gemaakt: Een inwoonster in Woudenberg gaat samen met haar kinderen kleurplaten inkleuren, speciaal voor mensen die weinig contacten hebben. Vindt u het leuk om een ingekleurde kleurplaat te ontvangen? Meld u aan bij Jeanine Schaling van de St. Coalitie Erbij Woudenberg (033-2863373 of jeanine@schaling.nl). Om de kleurplaat te kunnen bezorgen (in uw brievenbus) heb ik wel uw adresgegevens nodig. Deze actie loopt zolang de ingekleurde platen voorradig zijn.

We roepen al onze inwoners op om gebruik te maken van deze mogelijkheden en hun oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen de komende tijd goed door te komen. Want alleen samen kunnen we eenzaamheid helpen verslaan.